Creative Beauty, s.r.o.
Otváracie hodiny: Pondelok - Piatok   8:00 - 16:00
Citlivá pleť

Citlivá pleť

Citlivá pleť sa čoraz častejšie stáva problémom našej doby. Aj súčasné výskumy potvrdzujú, že citlivosťou trpí viac ako 55% európaniek. Príčiny, prečo tomu tak je, môžeme hľadať v dedičnosti, hormónoch, psychickej alebo fyzickej záťaži. Dôvodom môže byť aj znečistené prostredie, náhla zmena teploty, ako aj nesprávne zvolené, nevhodné až agresívne ošetrenie. Problém citlivej pleti je v poslednom období následkom rôznych civilizačných faktorov ako sú stres, prehnaná hygiena alebo konzumácia potravín s rôznymi umelými prísadami.

Vplyv zmienených faktorov spôsobuje to, že náš hydrolipidický film sa stenčuje, čím je viac prepustený pre vonkajšie prostredie. Týmto spôsobom dochádza k zmene ochrannej funkcie našej pokožky, ktorá sa stáva viac zraniteľnou. Následkom je zmena mikrocirkulácie, čo v preklade znamená, že dochádza k rozšíreniu malých krvných ciev a následne k možnému vzniku zápalových procesov, pre ktoré je príznačné začervenanie, svrbenie pálenie, či štípanie.

Ak teda Vaša pokožka reaguje podráždene na rôzne podnety, objavujú sa na nej vyrážky, šupiny alebo je nepríjemne napätá, patríte do stále sa rozrastajúcej skupiny ľudí, ktorých trápi citlivá pleť. Prejaviť sa to môže predovšetkým v tomto zimnom období, nakoľko citlivá pleť reaguje na veternejšie a chladnejšie počasie začervenaním. Rovnako podráždenie prináša aj časté prechádzanie z tepla do zimy a naopak.

Vyššie opisovanú citlivú pleť považujeme za prvé štádium citlivosti, s ktorým sa, tak ako sme uviedli, stretáva pomerne veľká časť dnešnej populácie.

POZOR! Začervenaná pleť nemusí nevyhnutne znamenať problém. Naopak môže ísť len o počiatočnú reakciu na nový produkt. Pleť vtedy potrebuje trochu viac času, aby si naň zvykla. Rovnako je potrebné mať na pamäti, že v kozmetike je veľakrát tento jav aj žiadúci. Začervenanie ako také, môže byť znakom zvýšenej cirkulácie krvi, ktorá nastáva napríklad pri kozmetickej masáži. Následne takto prekrvená a mierne začervenaná pleť dokáže lepšie absorbovať použité kozmetické prípravky, respektíve látky, ktoré tieto prípravky obsahujú. Samozrejme pri tomto type pleti, by sme mali byť v prípade kozmetickej masáži opatrnejší a voliť jej kratšiu formu, nakoľko k prekrveniu dochádza pomerne rýchlo. 
Za druhé štádium citlivosti môžeme označiť takzvanú kuperózu. Pri nej nám drobné červené cievky presvitajú kožou na tvári (nos, líca občas obočie, brada), alebo aj v partiách dekoltu. V rozpore so všeobecným názorom, nejedná sa o popraskané cievky, ale o krvné kapiláry, ktoré sú natrvalo rozšírené. Stratili totižto schopnosť sa pod vplyvom tepla rozťahovať a chladu sťahovať. Pokiaľ je koža pôsobením teplôt silno prekrvená kapiláry sa rozťahujú a opäť zužujú, pritom sú podporované vláknami tkaniva, ktoré ich obklopujú ako pružný korzet. Ak však dôjde k ich oslabeniu, prestane táto ,,rozpínacia gymnastika” fungovať. Steny ciev zostanú rozšírené a sú preto stále viditeľné na povrchu kože.

Ako sa správne starať o citlivú až kuperóznu pleť? 

Aby sme zbytočne ešte viac neničili ochrannú vrstvu pokožky, mali by sme:

čistiť ju, len jemnými prípravkami určenými pre citlivú pleť

vyhýbať sa silne vysychavým maskám, pleťovým vodám s obsahom alkoholu, abrazívnym prípravkom, ako aj naparovaniu prístrojom
pri hĺbkovom čistení postupovať opatrne, pretože pod tlakom prstov sa cievy rozširujú
používať prípravky s protizápalovým, upokojujúcim a pri kuperóze aj so spevňujúcim účinkom
vhodné sú prípravky bohaté na zmäkčujúce a ochranné rastlinné oleje
vyhýbať sa parafínu, vazelíne a iným ropným produktom, rovnako tak syntetickým konzervačným látkam, farbivám a parfumom
Niektoré látky, ktoré by mal obsahovať Váš produkt
 
GPI (glycerofosfoinositol cholinová soľ), riadi uvoľňovanie mastných kyselín, ktoré sú zodpovedné za zápalové procesy, vytvára medzibunkové tkanivo, obnovuje ochrannú funkciu pleti, obnovuje zrohovatelú vrstvu
18-BETA-GLYCYRETICKÉ KYSELINY, ktoré majú zjemňujúce vlastnosti a rovnako sa podieľajú na znížení zápalových procesov, výskytu začervenania pleti a jeho vedľajších účinkov
VZÁCNÉ RASTLINNÉ OLEJE (mandle-olivy-ryža) – poskytujú výživu a okamžité dlhotrvajúce zvlhčenie pleti
XIMILENE ide o mastnú kyselinu, ktorá zlepšuje tok krvi pleti
BRUSNICA – ŠÍPKA posilňuje tón vlásočníc a znižuje ich viditeľnosť, poskytuje pleti jas a svetlosť
EXTRAKT Z ČUČORIEDKY poskytuje ochranu povrchovej mikrocirkulácie
EXTRAKT Z ČIERNEJ RÍBEZLE posilňuje ochrannú bariéru

Rada na záver:

Pre citlivú pleť, na posilnenie povrchovej mikrocirkulácie, redukciu začervenania a hypercitlivosti, volíme produkty so upokojujúcim účinkom. Výborným príkladom sú produkty zo značky Bioline Jató, a to línia DOLCE+.

Pre veľmi citlivú pleť, ktorá neobsahuje žiadne alergény ani prídavné farbivá a vôňe, okamžite pôsobí uvoľňuje a zabraňuje nepríjemným prejavom podráždenia pleti. Zároveň posilňuje kožnú bariéru, tak aby preventívne pôsobila proti ďalšiemu podráždeniu a reaktívnosti. To všetko v línii DE-SENSE INSTANT RELIEF od Bioline Jató.

Pre pleť s prejavmi kuperózy, na odstránenie zápalových procesov, redukciu napätia, začervenania, posilnenie krvných kapilár a zvýšenie tolerancie k vonkajším vplyvom, je vhodné použiť produkty zo značky Alissa Beauté línia DELICATE.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Telefón: 0908 700 111
Opatovská cesta 10
Vyšné Opátske 040 01 Košice