Creative Beauty, s.r.o.
Otváracie hodiny: Pondelok - Piatok   8:00 - 16:00
Blahodárne AHA kyseliny

Blahodárne AHA kyseliny

V kozmetických zloženiach na nás už niekoľko rokov vyskakujú AHA kyseliny. Čo sú ale zač a prečo majú v kozmetike svoje nenahraditeľné miesto?

Bežne sa vyskytujú v ovocí, zelenine a dokonca mlieku, preto sú mnohokrát nazývané aj ovocné kyseliny, no skratka AHA pochádza z ich plného názvu alfa-hydroxylové kyseliny. Sú to teda organické látky schopné odstrániť z povrchu pleti odumreté bunky a urýchlenie tvorby nových buniek. Okrem toho majú ešte jednotlivé kyseliny mnoho ďalších prospešných vlastností.

Kyselina glykolová a Kyselina mliečna

Tentokrát sa zameriame na dve z ovocných AHA kyselín, a to Kyselinu Mliečnu a Kyselinu Glykolovú. A ak Vás zaujíma, ktorá z nich patrí medzi najstaršie, najúčinnejšie či najznámejšie? Tak pozorne čítajte 🙂

Vedeli ste, že KYSELINA MLIEČNA je jednou z najstarších známych a používaných AHA kyselín? Získava sa extrakciou z kvaseného mlieka. Táto kyselina je hygroskopická, čo v preklade znamená, že dokáže z okolitého prostredia na seba viazať molekuly vody. Práve vďaka tejto skvelej vlastnosti sa naša pleť stáva pružnejšou a lepšie hydratovanou. Jej exfoliačným pôsobením sa pleť zároveň zosvetľuje, rozjasňuje a pokojne môžeme povedať, že sa stáva žiarivejšou. Medzi jej ďalšie prednosti patrí fakt, že sa k pleti správa citlivejšie a takisto zjemňuje zrohovatenú vrstvu kože okolo vrások, zápalov a jaziev.

Pre svoju dostupnosť patrí KYSELINA GLYKOLOVÁ medzi tie najznámejšie AHA kyseliny. Získava sa z cukrovej trstiny a často sa používa v kozmetike, pretože má malú molekulárnu štruktúru, vďaka ktorej ľahko preniká do pokožky. Pokojne o nej môžeme povedať, že sa jedná o najmenšiu molekulu z ovocných kyselín. Táto kyselina je zo všetkých AHA kyselín zároveň najúčinnejšia pri regulácii a podpore bunkových syntéz v koži a vďaka tomu sa teší aj najvyššej miere využitia medzi dermatológmi.

K ďalšej z výnimočných vlastností kyseliny glykolovej patrí skutočnosť, že podporuje exfoliáciu pleti, čím odstraňuje odumreté bunky, homogenizuje bunkovú populáciu a podporuje syntézu kolagénu a elastínu. Rovnako aj vďaka nej sa pleť stáva hladšou a nadobúda jasnejší a žiarivejší charakter.

Ako exfoliant – kyselina glykolová taktiež pomaly rozpúšťa pigment na povrchu pokožky, čím redukuje tmavé škvrny a nerovnomerný tón pleti. Zjemňuje pigment smerom od povrchu dovnútra pokožky.

Keďže kyselina glykolová je rozpustená vo vode, má schopnosť vystupovať ako zvlhčovadlo a zvyšovať úroveň hydratácie a obsah glykosaminoglykánu v pleti. Používanie kyseliny glykolovej na dennej báze zvyšuje prítomnosť kyseliny hyalurónovej v epiderme a derme a podporuje tvorbu kolagénu. Relatívne malé zmeny v objeme glykosaminoglykánu môžu spôsobiť veľké zmeny v epidermálnej a dermálnej hydratácii, čo výrazne ovplyvňuje vzhľad pleti, jej štruktúru a funkčnosť.

Na záver nesmieme opomenúť poslednú, no nemenej dôležitú vlastnosť tejto populárnej AHA kyseliny, a síce spevňovanie. Keď sa nanesie kyselina glykolová na pokožku, vytvára na nej pocit svrbenia. To sa deje kvôli jej nízkemu pH, ktoré spôsobuje pokožke traumu, vďaka ktorej dochádza k stimulácii a aktivite fibroblastov. To zas stimuluje kolagén, ktorý obnovuje svoju štruktúru, čím prispieva k jemnejšiemu a pevnejšiemu tónu pleti. V konečnom dôsledku uvedený proces spúšťa hojenie rán a okrem iného aj zjemňuje jemné linky a vrásky, ovisnutú pokožku a dodáva pleti mladší vzhľad.


Malá rada na záver. Presný účinok kyseliny glykolovej záleží na jej koncentrácii. Platí, že čím vyššia koncentrácia AHA v produkte, tým silnejší je produkt a výraznejší výsledok.

  • 10 % a menej – funkcia kyseliny glykolovej je prevažne hydratačná
  • viac ako 10 % – ako sa koncentrácia zvyšuje, AHA kyselina sa viac zameriava na exfoláciu, na spevňovanie a hydratáciu pokožky
  • koncentrácie nad 40 % – sú hlavne exfoliačné a omladzujúce, ale stávajú sa aj viac nepredvídateľnými, a preto sa kozmetičkám ťažšie kontrolujú a môžu viesť k iritácii pokožky. Veľmi dôležitú úlohu tu hraje kvalita neutralizačného kompenzačného séra.

Pokiaľ si ale chcete už teraz vyskúšať účinky kyseliny na vlastnej koži a bojujete napr. s pigmentovými škvrnami, zhrubnutou či pórovitou pleťou, stiahnuť zápaly alebo potrebujete viditeľne omladiť pokožku, či zjemniť hĺbku vrások môžete vyskúšať radu značky Alissa Beauté ILLUMINATIG alebo v kombinácii s PHA kyselinami v značke Bioline Jatò PRIMALUCE EXFO & WHITE a nájdete ich aj v SKIN PEEL PRO ošetrení od značky Electra Tech Cosmetics.

Zároveň pri akejkoľvek kúre je výborným vstupným ošetrením práve ošetrenie AHA kyselinami, keďže pripravia pleť, zvýšia a predĺžia účinok následne aplikovaných produktov.

Obrázok: Freepik.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Telefón: 0908 700 111
Werferova 1
Košice 04011